OMEGA-3
Omega-3 innehåller fettsyrorna EPA och DHA och är perfekt för dig som tränar och vill öka din fröbränning av fett och bygga muskler. EPA och DHA har många bre egenskaper som ökar din hälsa.
Vad är omega-3?
Omega-3 är fleromättade fettsyror och de består av de tre olika fettsyrorna
- moderfettsyran alfa-linolensyra (ALA)
- eikosapentaensyra (EPA)
- dokosahexaensyra (DHA).
Moderfettsyra är en fettsyra som kan skapa nya fettyror med hjälp av dubbelbindningar och längre kolkedjor. De två fettsyrorna EPA och DHA är essentiella syror och oftast de två som man tänker på när man tänker på omega-3. EPA och DHA finns i alla kosttillskott som innehåller omega-3. I kapselform kallas omega-3 vanligtvis för omega-3 kapslar och när det kommer i flytande form på flaska så kallas det fiskolja. Tillskott av omega-3 består vanligtvis av koncentrerad fiskolja med antioxidationsmedel som E-vitamin, det här ökar livslängden hos oljan och håller den fräsch.
Var finns omega-3?
Du hittar omega-3 i både vegetabiliska och animaliska produkter. Nedan kan du läsa om hur fettsyrorna är uppdelade.
De två fettyrorna EPA och DHA finns i animaliska produkter och växtplankton. Fet fisk har den största andelen av omega-3 fetterna och är därför den bästa källan till omega-3. Lax har ett innehåll på 450 milligram EPA och 750 milligram DHA som exempel. Makrill består av cirka 500 mg EPA och 700 mg DHA per 100 g. Det här kan man jämföra med 3-4 kapslar av omega-3 eller 1-3 kapslar av omega-3 som är högkoncentrerat.
Vår kropp kan göra om alfa-linolensyra till både EPA och DHA eftersom alfa-linolensyra är en moderfettsyra som finns i växtriket. Det är dock en väldigt kostsam process och det är endast 10% av alfa-linolensyran som omvandlas till EPA och DHA. Det är därför inte den bästa källan till omega-3.
Vad är omega-3 bra för?
Omega-3 är bland de kosttilskott som det har forskats mest på. Omega-3 har flera fördelar som exemplevis en antiinflammatorisk effekt. När vi får en vävnadsskada eller en infektion i kroppen reagerar kroppens immunförsvar genom inflammation. Celler och vävnader blir förstörda ifall inflammationer pågår under en längre tid. Inflammatoriska tillstånd som diabetes och hjärtsjukdomar har blivit bättre av intag av omega-3 eftersom det bidrar till att hjärtat bibehåller en normal funktion. I vår artikel om omega-3 kan du läsa mer om omega-3 och den bristfälliga forskning som kan ha bidragit till missuppfattningar om biverkningar från omega-3.
Omega-3 har flera bra funktioner för vår hälsa. Det motverkar depression, har en uppiggande effekt och är viktig för en bra hjärnfunktion. Omega-3 hjälper med återhämtningen när du tränar eftersom det har en antiinflammatorisk effekt och omega-3 förbättrar justeringen av blodsockret, vilket resulterar i att vi kan ta upp näringsämnen bättre.
Omega-3 hjälper dig med din fettförbränning eftersom den ger bättre insulinkänslighet, och fettsyran DHA som ingår i omega-3, ökar frisättningen av fettsyrorna i från fettvävnaden.
Balansen mellan omega-3 och omega-6
Det är viktigt att ha en bra balans mellan omega-3 och omega-6. Ifall vi inte har ett bra förhållande mellan dessa två tappar våra celler sin elasticitet och de fungerar sämre. Vår moderna kosthållning innehåller oftast mer omega-6 än omega-3. Förhållandet mellan omega-3 och omega-6 ska vara runt 1:1 och ibland även up till 5:1 med mest omega-3. Men vi har det oftast tvärtom med ett förhållande på 1:10 eller ännu mer. Det är därför det är viktigt att få i sig EPA och DHA via kosten och att man undviker att få isig för mycket majsolja, soja, rapsolja och solrosolja. När du äter omega-3 tillskott får du en nyttigare balans mellan omega-3 och omega-6.
Att ha i åtanke
Triglycerider är fett vars funktion är att bidra med energi till kroppen. När vi har höga doser av triglycerider i kroppen ökar det en risk för hjärt och kärlsjukdomar. Fettsyrorna i omega-3 hjälper till att sänka nivåerna av triglycerider i blodet. Om man får i sig lika mycket omega-6 som omega-3 så blockeras denna effekt i kroppen. Så om man vill sänka nivån av triglycerider måste man därför vara noga med hur mycket omega-6 man får i sig.
I omega-3 kapslar är 35% omega-3 fettsyror per 1000 milligram. 180 milligram består av EPA och 120 milligram av DHA. I vissa mer exklusiva och något dyrare kosttillskott av omega-3 ligger nivån av omega-3 på 70% där 330 milligram är EPA och 220 gram DHA.
Body Science Wellness Series högkoncentrerad fiskolja garanterar hög kvalité och har en FOS-certifiering. Det är en förkortning för Friend of the Sea som innebär ett hållbart fiske. Vissa tillverkare som säljer billig omega-3 framställer sina produkter från äldre och osorterade inköp av fisk eftersom marknaden för omega-3 är så stor. Det är bra att ha i åtanke så att man inte köper den billigaste omega-3 eller fiskoljan utan att försäkra sig att den innehåller högkvalitativa ingredienser som innehåller ämnen från djuphavsfisk från kalla vatten. Det gör att fisken inte innehåller massa miljögifter och tungmetaller. Detta är inte bara dåligt för dig utan även för miljön. Det är bra att hålla koll på vilken tillverkare du handlar av.
Omega-3 och fiskolja ska gärna förvaras i kylskåp då det mår bäst av att förvaras mörkt och svalt.
Hur mycket omega-3 behöver man per dag?
Det är bra att få i sig cirka 3000 milligram EPA och DHA varje dag för att undvika brister och uppnå det rekommenderade genomsnittliga intaget. För att uppnå det kan man äta 9 kapslar av Body Science omega-3 eller omega-3 från 6 kapslar av Body Science Wellness Series.
Snabb omega-3 fakta
- Omega-3 innehåller fleromättade fetterna ALA, EPA och DHA.
- Huvuduppgiften för omega-3 är att hjälpa kroppen bibehålla en normal hjärtfunktion.
- Omega-3 återfinns i växtplankton men bäst källa är animaliska produkter.
- Kosttilskott av omega-3 finns i former som fiskolja, omega-3 kapslar och även i linfröolja.
Summering:
Fettsyrorna EPA och DHA som ingår i benämningen omega-3 har många hälsofrämjande egenskaper och kan hjälpa till med fettförbränningen och muskeluppbyggnaden.