Antioxidanter
I vårt sortiment av veganska tillskott finns det helt vegetabiliska kosttillskott av antioxidanter, för dig som valt att äta en helt vegetabilisk kost eller för dig med allergier. Här hittar du både superfrukter och bär men också andra tillskott. Vi behöver antioxidanter för att motverka den eventuella negativa inverkan som kan uppstå efter träning. De hjälper till att motarbeta oxidation och försvarar kroppen mot ohälsosamma syre- och kväveformer.
Vad är antioxidanter?
Antioxidanter förhindrar fria radikaler från att skada cellerna i våra kroppar. De antioxidanter som de flesta känner till är C-vitamin, E-vitamin, betakaroten, fytonutrienten resveratrol och selen. För att få ut energi från näringsämnen behöver vi syre. När denna process sker i kroppen bildas fria radikaler som vållar skada på kroppens celler, den här skadeverkan kallas oxidation. Antioxidanter hjälper till att motverka oxidation.
Fytonutrienter, de naturliga antioxidanter som finns i växter kan man dela in i två grupper. Polyfenoler är den ena, i den här gruppen finns antocyanider. I den andra gruppen finns de fettlösliga och organiska ämnena som kallas karotenoider. Dessa inbegriper betakaroten, lykopen, lutein och zeaxantin. Antioxidanter är vattenlösliga eller fettlösliga och om man får i sig för mycket av de vattenlösliga antioxidanterna följer de med ut ur kroppen tillsammans med urinet. Fettlösliga antioxidanter samlas istället i kroppens fettlager.
Hur påverkar fria radikaler och oxidativ stress oss?
Oxidativ stress sker när kroppen får för höga halter av fria radikaler i cellerna. Det som påverkar om dessa fria radikaler bildas i kroppen och utlöser oxidativ stress är förhållanden som miljö, sjukdom och kost. Kroppens egna försvar mot oxidativ stress är begränsat och försämras ju äldre vi blir. Radikaler i grupp kallar man för reaktiva syreföreningar. Det finns fem typer av radikaler: superoxidradikaler, väteperoxylradikaler, hydroxylradikaler, peroxynitrit och singlettsyre.
När fria radikaler bildas och reagerar med vårt DNA, proteiner och fleromättade fetter bildas flera effekter som kan vara skadliga för oss. Infektioner och inflammationer i kroppen ät två exempel. Ett annat exempel är hur E-vitamin hjälper till att neutralisera lipidperoxidation. Lipidperoxidation är en kedja av reaktioner där fria radikaler reagerar med de fleromättade fettsyror som finns i våra cellmembran. Här har även c-vitamin en viktig funktion eftersom C-vitamin hjälper till att återskapa E-vitamin i kroppen om all E-vitamin har använts upp.
Bra att veta om antioxidanter
Det är väldigt viktigt att vi äter grönsaker, frukt och bär varje dag utan att tillreda dessa eller hetta upp dem. När mat hettas upp i stekpanna eller i mikrovågsugn försvinner många antioxidanter. Vissa antioxidanter som till exempel växtantioxidanter elimineras vid mellan 30 och 100 grader, och de som hettas upp i olivolja försvinner redan vid 30 grader.
Om man äter kosttillskott med antioxidanter är det bra om dessa tas tillsammans med mat. Antioxidanter fungerar nämligen som bäst när de intas tillsammans med andra antioxidanter.
Vissa E-nummer är antioxidanter som har tillförts till livsmedel för att förhindra dessa från att bli dåliga eller missfärgas. Sådana typer av antioxidanter är märkta från E300 till E385.
Om man får ett överskott av de vattenlösliga antioxidanterna försvinner detta överskott ut tillsammans med urinet, det gäller till exempel C-vitamin. De fettlösliga antioxidanterna kan däremot i sällsynta fall bli giftiga men det kräver att man har fått i sig en väldigt stor mängd av dessa. Exempel på fettlösliga antioxidanter är A-vitamin och E-vitamin.
Fördelar med kosttillskott med antioxidanter
Kosttillskott med antioxidanter är bra för hälsan på lång sikt. När vi tränar och ökar vår syreförbrukning utsöndras stora mängder fria radikaler. Fysisk aktivitet är viktig för vårt välmående så det är ingenting man ska sluta med på grund av den anledningen. Istället är det bra att få i sig antioxidanter och kosttillskott av dessa kan hjälpa till så att man får i sig en tillräcklig mängd av antioxidanter.
Antioxidanter bör dock inte tas i direkt anslutning till träningen, det är bättre att vänta en stund efter träningen innan man tar dem. Forskare har nämligen kommit fram till att fria radikaler kan hjälpa kroppen att anpassa sig till pressen den blir utsatt för under träning. Antioxidanter som intas innan träningen kan göra att resultatet från träningen försämras och att kroppen anpassar sig sämre.
Forskare har gjort flera undersökningar gällande hälsoeffekterna frapn framförallt antioxidanterna C-vitamin och resveratrol. I en studie jämförde man effekterna av resveratrol under två månader. Här kunde forskarna se att en dos på 250 mg resveratrol om dagen ledde till ett lägre kolesterolvärden och blodtryck.
Summering:
Antioxidanter har flera hälsofördelar och är extra viktiga att få i sig ju äldre du blir och om du blir utsatt för gifter från omgivningen. Träning är viktigt för att stärka vårt välmående och tränar du mycket kan det vara bra att komplettera en hälsosam kost med kosttillskott av antioxidanter.