BLANDPROTEIN
Blandprotein är ett proteinpulver som har flera källor av protein. Det innehåller flera sorter protein för att få en välanpassad påverkan på kroppen. Det ger effekter som ett högre biologiskt värde och en unik aminosyraprofil samt har en tidsutsöndrande verkan.
Vad är ett blandprotein?
Blandprotein har ökat stort de senaste 15 åren och innehåller olika proteinsorter. Mjölkprotein är en av de vanligaste tillskotten av blandprotein. Det innehåller en mix av kasein- och vassleprotein. Kasein och vassleprotein ger en tidsutsöndrande effekt. Det innebär att proteinen från vassle tas upp snabbt, inom cirka 2-3 timmar och proteinet från kasein tas upp mer långsamt, under cirka 6 till 8 timmar. Näringsämnena tas alltså upp under en längre tid.
För att få ett ännu mer komplext tidsutsöndarande protein kan man blanda ett koncentrat, ett isolat och ett hydrolysat, vilket många tillverkare av blandprotein har tagit fast på. Dessa blandprotein fungerar genom att koncentrat tas upp medelsnabbt, isolat snabbt och hydrolyserat protein ännu snabbare. Eftersom det är stor skillnad i tillverkningskostnad mellan dessa sorters protein är det få tillverkare som tydligt visar hur mycket av varje proteinsort som finns i deras blandprotein. För att ta reda på det kan man titta på innehållsföretecningen på paketen. Innehållet är skrivet i ordning, där det som produkten innehåller mest av står först och det som produkten innhåller minst av står sist i företeckningen.
Värt att tänka på
Något som är värt att tänka på när det kommer till blandprotein är att ett blandprotein av hög kvalité alltid är dyrare än ett proteinpulver som bara innehåller en proteinsort. Detta eftersom att ju renare och finare proteinkällorna är desto dyrare är de att ta fram. Tillverkaren måste också köpa in flera renade råvaror när tillverkning av blanprotein sker. Många tillverkare fyller ut proteinpulver med andra ingeidienser, tillexempel med fibrer som gör att proteindrinken blir fylligare och mer lik en milkshake. Det finns också dem som adderar maltodextrin, en form av kolhydrater. Dessa gör att smaken framhävs.
När en ett blandprotein är utfyllt med andra ingredienser minskas innehållet av protein. Dessa ingredienser kostar också tillverkaren väldigt lite, så dessa produkter bör vara mycket billigare än de utan utfyllnad. Värt att ta fasta på är att vissa av utfyllnadsingredienser minskar blandproteinets funktioner. Tillexempel minskar fibrer hastigheten som kroppen tar upp protein och gör på så vis tillsattsen av hydrolysat eller isolat inte kan verka ordentligt. Även hydrolysatet tas upp långsammare i en blanding med utfyllnad av hydrolysat än om det tillförs separat.
Ett blandprotein som innehållet flera proteinsorter är inte per automatik bättre bara för att det innehållet flera sorter. Många tillverkare menar att deras blandprotein är mer exeklusivt bara för att det innehåller många sorters protein. Om ett blandprotein innehållet flera proteinsorter än två eller tre är det stor chans att det istället att har tummats på kvalitén för att få ner kostnaderna vid tillverkningen.
Blandprotein är ett väldigt bra tillskott för vegetarianer eftersom att vegetariska proteiner inte är helt fullvärdiga i sin ensamhet. Om man blandar flera olika av de vegetariska proteinsorterna får man däremot en fullgod aminosyreprofil. En del blandingar finns också helt utan sojaprotein. Under ”vegetabiliska proteiner” kan du läsa mer om de vanligaste sorterna av vegetabiliska proteiner.
Summering:
Vill du ha ett högkvalitativt protein med flera av de olika proteinskällor är blandproteinet Body Science Diet Fuel nåt för dig. Det är ett blandprotein med ett väldigt högt biologiskt värde och ett mycket brett användningsområde. Detta protein har även en tidsutsöndring av aminosyror som är helt unik.