FETTSYROR
Vad är Omega 3, Omega 6 och Omega 9?
Inom grupppen fleromättade fettsyror ingår Omega-3, Omega-6 och Omega-9. Och i kategorin Omega-3 finns det tre stycken fettsyror: Dokosahexaensyra (DHA), Alfa-linolensyra (ALA) och Eikosapentaensyra (EPA). Alfa-linolensyra är moderfettsyra vilket betyder att kroppen kan utveckla nya fettsyror från den syran, kroppen kan via moderfettsyra tillverka fettsyror som består av längre kolkedjor och dubbelbindningar.
Omega-3 består bland annat av de essentiella fettsyrorna EPA och DHA. Dessa fettyror finns i animaliska livsmedel och i växtplankton. Det är dock i fisk som det finns störst mängd av de två Omega-3 fettsyrorna. Man får därför effektivast fram Omega-3 från fet fisk. Även fiskolja som är rik på Omega-3 framställs från fisk eftersom fisk är den bästa källan till EPA och DHA. Fiskolja säljs ofta i flytande form och den vanligast formen för Omega-3 tillskott är kapslar. Alfa-linolensyran (ALA) kan ombildas till EPA och DHA i kroppen men det är en kostsam process och det är bara 10% av Alfa-linolensyran som förvandlas till EPA och DHA. Alfa-linolensyra finns i växter, så det går att få i sig Omega-3 därifrån men pågrund av att den inte effektivt omvandlas till EPA och DHA i kroppen är växter ingen bra källa till Omega-3.
Kosttillskott av Omega-3 består av en hög koncentrat av fiskolja tillsammans med någon typ av antioxidationsmedel, exempelvis E-vitamin som hjälper till att skydda oljan. Det är väldigt viktigt att det finns en bra balans mellan de olika fettsyrorna Omega-3 och Omega-6 i kroppen eftersom Omega-6 verkar inflammatoriskt och Omega-3 motverkar inflammationer. Omega-6 är ändå livsnödvändigt då moderfettsyran linolsyra ingår i den gruppen. Linolsyra är en essentiell moderfettsyra som omvandlas till arakidonsyra i kroppen. Vår kost innehåller vanligtvis Omega-6 så det är ingenting vi behöver oroa oss för att vi skulle få en brist på.
Kroppen kan själv tillverka Omega-9, Omega-9 räknas därför inte som livsnödvändig till skillnad mot Omega-3 och Omega-6. Man behöver dock få i sig tillräckligt med Omega-3 och Omega-6 för att kroppen ska ha möjlighet att tillverka Omega-9. Omega-9 har några av de fördelar för hälsan som Omega-3 har, men inte alls lika många.
Fettsyror som kosttillskott
Fleromättade fettsyror har många hälsofördelar och flera funktioner i kroppen precis som aminosyror. Fettsyrorna hjälper kroppen att stå emot inflammationer och de verkar för cellmembranens hälsa. Utan mättade fettsyror fungerar inte hormonproduktionen som den ska och de enkelomättade fettsyrorna hjälper kroppen att skydda sig mot hjärt- och kärlsjukdomar samt är nödvändiga för våra nervfunktioner.
Man kan isolera vissa fettsyror och på så vis ta del av den speciella fördel som den fettsyran ger. Det gör det enklare att komplettera sin kost rätt.
CLA som återfinns i fetter och fettsyror fungerar som fettförbrännare och hjälper till att bygga muskler. Den populära kokosnötoljan tillexempel, ökar ämnesomsättningen. MCT fungerar som kolhydrat som levern tar upp och därifrån ger den kroppen energi och främjar vår ämnesomsättning.
Summering:
Fettsyror är viktiga för vår hälsa och de kan hjälpa dig att må bättre. Du kan läsa mer om Omega-3 och Omega-6 och deras förhållande till varandra samt annan intressant fakta i våra underkategorier.