AMINOSYROR
Aminosyror fungerar som proteinets byggstenar och har en rad olika effekter och funktioner i kroppen. Aminosyratillskott främjar muskeluppbyggnad, motverkar muskelnedbrytning och påskyndar vår återhämtning. För att vår kropp ska kunna bygga proteiner behöver den aminosyror. Aminosyror är proteinernas byggstenar. Vi måste alltså få i oss aminosyror för att vår kropp ska kunna bygga upp proteiner. För dig som äter vegansk kost finns det veganska kosttillskott av aminosyror i vårt sortiment, dessa passar perfekt för dig som av olika anledningar äter en helt vegetabilisk kost. De innehåller produkter med aminosyror baserade på helt vegetabiliska produkter, fria från animaliska ingredienser.
Vad är aminosyror?
Vår muskelvävnad är uppbyggd av proteiner som i sin tur är uppbyggda av aminosyror. När du intar protein bryts det ned till aminosyror i vårt matsmältningssystem varefter de når blodströmmen. Aminosyrorna fungerar sedan som bland annat byggstenar till vår muskelvävnad, våra hormoner och enzymer samt har en viktig roll i vårt immunförsvar och vår energiproduktion.
Du hittar aminosyror i mat som innehåller mycket protein. Några exempel på sådana livsmedel är fisk, kött, fågel och mejeriprodukter. Det finns även en del aminosyror i grönskar. För de som är allergiska eller har någon form av intolerans mot dessa livsmedel kan kostillskottX med aminosyror behövas. Även för de som är veganer eller vegetarianer kan aminosyratillskott vara ett bra alternativ för att undvika brister.
Hur många aminosyror finns det?
Det finns 20 olika aminosyror som delas in i essentiella och icke essentiella. Samtliga 20 av dessa behövs för att kroppen skall fungera på bästa sätt.
Essentiella aminosyror, vilka förkortas EAA (Essential Amino Acid), är livsnödvändiga och sådana kroppen inte kan tillverka. Dessa måste tillföras via födan. De essentiella aminosyrorna utgörs av Fenylalanin, Lysin, Metionin, Treonin, Tryptofan, Valin, Isoleucin och Leucin. Av de åtta essentiella aminosyrorna är de tre sistnämnda grenade aminosyror, vilka förkortas BCAA (Branched-Chain Amino Acid).
De icke essentiella aminosyrorna kan vi, till skillnad från de essentiella, själva skapa i våra kroppar. Vi behöver på så sätt nödvändigtvis inte få i oss dem genom födan. De icke essentiella aminosyrorna utgörs av Alanin, Cystein, Asparaginsyra, Glutaminsyra, Glycin, Histidin, Asparagin, Prolin, Glutamin, Arginin, Serin och Tyrosin.
Vad gör aminosyror i kroppen?
Aminosyror ingår i många av kroppens viktigaste funktioner och varje aminosyra kan, enskilt eller i grupp, bidra till flera biologiska reaktioner. Aminosyror bidrar på varierande sätt och har olika påverkan i våra kroppar. De grenade aminosyrorna (BCAA) är viktiga för att upprätthålla muskeluppbyggnad och motverka muskelnedbrytning. På samma sätt främjar de essentiella aminosyrorna (EAA) vår muskeluppbyggnad tack vare dess starka effekt på proteinsyntesen.
Vissa aminosyror kan ha olika verkningsmekanism beroende på om den intas separat eller via föda. Aminosyror kan dessutom ha specifika effekter beroende på hur hög koncentrationen är eller om den tas tillsammans med ett komplett protein. Enskilda aminosyror kan ha en rad olika effekter. Som kosttillskott återfinner vi dem ofta i sin naturliga form som exempelvis leucin och taurin, eller i en något modifierad form som exempelvis beta-alanin.
Rätt aminosyror i rätt dos är kritiskt för både hälsa, prestation, utseende och välmående, med tanke på att det är just aminosyrorna som verkar som råmaterial till muskelprotein, hormoner, enzymer och signalsubstanser. Vid brist på aminosyror kan du komma att uppleva flera olika hälsobesvär, vilket tyder på dess betydande påverkan och effekt i våra kroppar.
Aminosyror i mat
Då vi själva inte kan skapa essentiella aminosyror i våra kroppar måste vi få i oss dem genom kosten. Antingen genom olika livsmedel eller med hjälp av kosttillskott. Aminosyror återfinns i proteinrika livsmedel som kött, fisk, fågel, mejeriprodukter samt i en mindre mängd i grönsaker.
För människor med intoleranser, allergier eller de som valt en kosthållning där vissa av dessa livsmedel ej ingår är aminosyratillskot ett mycket användbart alternativ.
Aminosyror och träning
Aminosyror och träning går hand i hand och aminosyratillskott är oerhört populärt bland person som tränar hårt. Detta med anledning av att aminosyror främjar just muskeluppbyggnad och motverkar muskelnedbrytning samtidigt som det hjälper kroppen att påskynda återhämtningen.
Då olika aminosyror verkar på olika sätt finns det inte direkt någon bestämd tidpunkt då aminosyratillskott bör intas. Rekommendationer finns dock om att de bör tas på tom mage i samband med träning för att nå bästa möjliga effekt.
Doseringen påverkas utav intensiteten under träningen. Vid träningspass med högre intensitet kan den rekommenderade dagsdosen öka till skillnad från vid lättare träningspass.