VEGETARISKT PROTEIN
Om du är vegetarian eller allergisk mot produkter som mjölk och ägg finns de nu vegetabiliska produkter för dig. Dessa produkter fungerar också bra för dig som villa ha ett varierat intag av proteiner.
Vegetariskt proteinsorter
Vegetabiliska proteinpulver passar dig som antingen är vegetarian, vegan eller som har någon typ av allergi eller intolerans mot exempelvis mjölkprotein eller ägg. Genom att ta ett vegetabiliskt proteinpulver till en måltid eller kombinera olika proteinsorter kan man åstadkomma en bättre aminosyraprofil som är i klass med animaliska produkter. Ett vegetabiliskt protein passar även som ett kosttillskott för dig som vill variera ditt proteinintag.
Vegetariskt protein tillverkas från växter, grönsaker, baljväxter och frön. De har inte samma biologiskt värde som animaliska proteiner och räknas därför inte som ett fullgott protein. Vegetariskt protein saknar exempelvis många av de essentiella aminosyror som kroppen behöver. När man pratar om biologiskt värde menar man hur väl proteinet tas upp i koppen och hur mycket aminosyror som finns i proteinet. När du intar vegetabiliska proteinpulver kan du bara tillgodose dig med omkring 65 -75 % av proteinet. Det är bra att tänka på om du behöver komma upp i en viss mängd protein varje dag, exempelvis om du går på diet.
Sojaprotein.
Det mest kända vegetariska protein som finns på marknaden är sojaprotein. Sojaprotein sänker kolesterolet i kroppen samt minskar blodtrycket.
Sojaproteinet kommer från sojabönor och utvinns därifrån genom en process där sojabönorna tvättas av, skalas och krossas. Man tar sedan fettet från de krossade sojabönorna och skapar flingor som blir till ett sojamjöl. Sedan separerar man detta vattenlösliga protein. Det finns tre metoder för att utföra detta. Den vanligaste är den man använder när man skapar kosttillskott av sojaprotein, då använder man oftast en typ av alkoholtvätt eller tvättar med syra som har ett pH på cirka 4,2. Sojaproteinet spruttorkas sedan med kalluft. Den här processen gör att sojaproteinkoncentratet hamnar på en proteinhalt på cirka 65-70 %. Det är det här sojaproteinet som är vanligast inom livsmedelsindustrin.
Sojaisolat är det vanligaste sojaproteinet i kosttillskott. Det här proteinet har isolerats ooh filterats från alla andra komponenter hos sojabönan. Det ger ett sojaproteinisolat som har en proteinmängd på 90-95% och proteinet är nästintill helt fritt från kolhydrater och fetter.
Sojaprotein har en helt komplett aminosyraprofil men balansen aminosyrorna emellan är mer idealisk i exempelvis vassleprotein. Soja kan också försämra kroppens upptag av en del näringsämnen samt påverka nedbrytningen och upptaget av protein i kroppen, detta pågrund av att det innehåller antinutrienter som har den effekten. Därför räknas sojaprotein till de proteiner som har ett lågt biologiskt värde. Det har ett värde på 74 vilket kan jämföras med ägg som har ett värde på 88 och vassleprotein som ligger på 104. Biologiskt värde betyder hur väl proteinet tillfredsställer behoven av alla de viktiga aminosyrorna som behövs för vårt välmående.
Hampaprotein
Hampaprotein kommer från Cannabis sativa, en växt som också är känd som marijuana.
Hampafrön innehåller 34,6 % protein och 46,5 % fett. De är även mycket rika på fibrer och omega-3 syran alfalinolensyra. Det är från dessa frön som man framställer hampaprotein. Tillverkningen går till som så att hampafrö kallpressas ihop till kakor och på så vis pressas all olja bort ur fröna. De här kakorna blir sedan till ett hampamjöl när de mals ner. Hampamjölet är det som sedan säljs som hampaprotein.
Proteininnehållet i hampaproteinpulver ligger på mellan 35 % till 45 %. Det innehåller mycket E-vitamin, magnesium, klorofyll och zink samt spår av olja.
Hampaprotein bör förvaras i kylskåp för att inte fetterna ska härska eftersom det innehåller en liten mängd olja. Hampaprotein är ganska dyrt i jämförelse med andra vegetabiliska proteiner eftersom det kostar mer att tillverka då många länder har ett förbud mot odling av Cannabis sativa. Det har också en ganska låg proteinhalt jämfört med andra proteinpulver, man kan därför klassa hampaprotein mer som ett näringspulver som innehållet protein och fett.
Om du vill blanda flera sorter av proteiner kan hampaprotein vara ett väldigt bra alternativ.
Risprotein (brunt risproteinkoncentrat)
Risprotein heter Brown rice protein concentrate på engelska och det kommer från brunt ris. Risprotein är en ganska ny produkt på marknaden. Det tillverkas genom att riskorn mals ner och man tillsätter enzymer som är vegetabiliska. Dessa enzymer förvandlar kolhydraterna i riskornen till enkla sockerarter. Det här skapar en vätska som påminner om sirap. Den vätskan filtreras och torkas för att sedan omvandlas till ett risproteinkoncentrat. Proteinhalten i detta hamnar på cirka 50 % till 80 %. Brunt ris innehåller kolhydrater så en del av dessa finns kvar i risproteinet. Därför är det viktigt att de som tillverkar risprotein inte adderar extra kolhydrater. Om du ska köpa risprotein är det bra att läsa på innehållsförteckningen för att kontrollera detta.
Risprotein har ett bättre biologiskt värde än soja, det ligger på omkring 77. Risprotein innehåller alltså aminosyror i en ganska låg kvantitet. Men värt att veta är att risprotein istället är skonsammare mot magen jämfört med mjölkprotein och soja.
Om du vill undvika soja, laktos och gluten är risprotein ett perfekt alternativ. Det passar också dig som vill blanda olika protein. Du bör självklart undvika risprotein om du har en allergi mot ris men annars har det en väldigt liten risk att orsaka intoleranser.
Ärtprotein
Ärtprotein är ett nytt protein som har blivit mer populär på senare tid. Det utvinns främst från gula ärtor, det kommer ibland från gröna ärtor men det är ovanligt. Ärtprotein utvinns genom att ärtor pressas och torkas, det blidas då ett artmjöl. Sedan separeras stärkelse och fibrer från varandra genom att man tillsätter vätska. Det gör att ärtproteinet koaguleras och blir till en smet. Den renas sedan genom vattensköljning och torkas genom kalluft.
Ärtproteinkoncentrat innehåller omrking 35 – 60 % protein. Eftersom ärtproteinkoncentrat är rikt på kolhydrater är det väldigt användbart och populärt att använda vid bakning och för att skapa pastarätter.
Ärtproteinisolat har ett innehåll på omkring 75 – 85% protein och det biologiska värdet hos ärtprotein är 65. Det är ett ganska lågt biologiskt värde. Det har dock en bra aminosyraprofil för att vara ett vegetabiliskt protein och det innehåller mycket arginin, lysin och glutamin.
Ärtprotein är precis som många av de vegetabiliska proteinerna skonsam för matsmältningen. Det har också en låg risk att orsaka intoleranser. Om du vill blanda olika proteinintag passar ärtprotein bra för detta. Det är också ett bra alternativ för att undvika ämnen som laktos, gluten och soja. Ärtprotein innehåller aminosyran arginin som hjälper till att återhämta musklerna och stimulerar muskeluppbyggnaden.
Vegetabiliska blandprotein
Det är vanligt att man blandar vegetabiliska proteinpulver för att få så många aminosyror som möjligt i sitt tillskott. Man kan kombinera två eller tre proteinkällor, tillexempel ris- och ärtprotein.
Summering:
Ett vegetabiliskt protein är ett väldigt bra tillskott för dig som gillar att träna hårt och vill ha proteinpulver med mycket bra kvalité. Det händer mycket gällande vegetabiliska proteinpulver just nu och det skapas flera intressanta alternativ hela tiden.